Bez jajek faceci mniej ryzykują

6 jest jeszcze OK, ale jeśli jesz 7 jajek tygodniowo, to o 23 proc. zwiększa się ryzyko, że umrzesz przedwcześnie.

Tak wynika z badań naukowców z Harvardu, którzy sprawdzali bezpieczeństwo spożywania jaj.

Po przeanalizowaniu wyników, doktorzy Luc Djousse i J. Michael Gaziano z Harvardu stwierdzili, że panowie bez cukrzycy mogą bez obaw o swoje zdrowie jeść do 6 jaj tygodniowo. O ile konsumpcja do 6 jajek tygodniowo nie zwiększa szans zgonu z jakiegokolwiek powodu, o tyle spożywanie siedmiu lub więcej jaj w tygodniu wiąże się z 23-proc. wzrostem ryzyka śmierci. Jeśli jednak mężczyzna choruje na cukrzycę, powinien jajek unikac jak ognia - jedzenie jajek 2-krotnie zwiększa ryzyko zgonu.

Reklama

Zespół badał ponad 21 tysięcy mężczyzn, którzy przez 20 lat, od 1981 roku, brali udział w Physicians Health Study (Studium Stanu Zdrowia Lekarzy). Ochotnicy regularnie opisywali swój stan zdrowia oraz styl życia (nawyki żywieniowe, aktywność fizyczną itp.). W ciągu dwóch dekad odnotowano 1550 zawałów serca, 1342 wlewy i ponad 5 tysięcy zgonów.

Spożywanie jajek nie wiązało się z zawałem serca czy wylewem. Panowie spożywający najwięcej jaj byli natomiast starsi, grubsi, jedli więcej warzyw, ale mniej płatków śniadaniowych, mieli tendencje do spożywania alkoholu, palenia oraz mniejszej aktywności fizycznej. Wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko zawału lub wylewu.

Eksperci komentujący uzyskane wyniki zachowują pewien sceptycyzm. Tłumaczą., że do jaj trzeba podchodzić tak samo, jak do innych produktów spożywczych. Same w sobie nie są ani złe, ani dobre i mogą stanowić część zdrowej dla serca diety.

Kopalnia Wiedzy
Dowiedz się więcej na temat: jaja | ryzyko
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy