Co robić, by nie podjadać po posiłku?
Wystarczy się skupić na jedzeniu obiadu. Wówczas nie będziemy podjadać popołudniu.
Psycholodzy z Uniwersytetu w Birmingham w Wielkiej Brytanii badali trzy grupy ochotników, którym proponowano identyczny lunch, a potem herbatniki. Pierwszą grupę proszono o skupienie się na posiłku, drugiej dano przy jedzeniu do czytania artykuł o żywności, a trzeciej grupie nie zlecono żadnego dodatkowego zadania.
Zespół doktor Suzanne Higgs chciał sprawdzić czy istnieje związek między zdolnością przypominania sobie skonsumowanego posiłku, a liczbą zjedzonych po południu ciastek. Hipoteza badania była następująca: skupianie się na jedzeniu lunchu powoduje, że bardziej pamiętamy, co zjedliśmy i dłużej czujemy się najedzeni.Przedstawicieli pierwszej grupy poproszono o myślenie o wyglądzie, zapachu i smaku zarówno całego dania, jak i jego składników. Mieli się oni także koncentrować na żuciu, przełykaniu, a także rozważać pochodzenie składników potrawy. Eksperymentatorzy zachęcali badanych do wolnego jedzenia.
Prowadzi to do konkluzji, że istnieje związek między tym, co się pamięta z posiłku, a ilością przyjmowanego następnie pożywienia.