Jedzone za młodu doda lat na starość

Dieta bogata w wapno wydłuża życie i nie odpowiada za poziom złego cholesterolu we krwi w takim stopniu, jak wcześniej sądzono - mówią wyniki najnowszych badań.

Zespół naukowców pod przewodnictwem Jolieke van der Pols z Instytutu Badań Medycznych w Queensland chciał sprawdzić, na ile przeświadczenie o związku między problemami sercowymi, a dietą bogatą w produkty pochodzenia mlecznego jest uzasadnione. Stoi ono na przykład za przekonaniem, że masło jest niezdrowe.

Dieta a długość życia

Za punkt wyjścia do swoich poszukiwań badacze wzięli przeprowadzone ponad 65 lat temu badania na temat zwyczajów żywieniowych ponad 1300 rodzin ze Szkocji i Anglii. Sprawdzili, w jaki sposób dieta przebadanych osób wpłynęła na długość ich życia.

Reklama

Niższy wskaźnik umieralności

Do 2005 roku 34 proc. z przebadanych w latach trzydziestych 4374 dzieci umarło, w tym 378 na niedokrwienną chorobę serca a 121 - na zawał. Po analizie danych okazało się, że dieta bogata w wapno w dzieciństwie wiązała się z mniejszym wskaźnikiem śmierci z powodu zawału. - Co więcej, taka dieta ogólnie wiązała się z niższym wskaźnikiem umieralności - podsumowuje studium, które opublikował najnowszy numer "British Journal of Medicine".

AFP, ML

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: starość | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy