Książęce Chlebowo Miodowe: Aromat chleba i smak miodu w piwie

Książęce znów udowadnia, że świat piwa jest nieskończenie bogaty. W sezonie jesienno-zimowym prezentuje nowe piwo Książęce Chlebowo Miodowe o wytrawnym miodowym smaku i aromacie świeżego chleba. Limitowana edycja piwa Książęce dzięki połączeniu chmielowej goryczki ze słodyczą miodu oferuje zupełnie nowe sensoryczne doznania.

Książęce po raz kolejny pozwala odkryć jak fascynujące może być piwo, zamykając w jednej butelce wytrawny smak dopełniony słodyczą. Sekret tkwi w połączeniu przez najlepszych piwowarów Tyskich Browarów Książęcych wyłącznie naturalnych składników.

Mieszanka trzech rodzajów słodów nadaje mu ciepły chlebowy aromat z nutą karmelu. Dzięki słodom karmelowym piwo Chlebowo Miodowe zyskuje również głęboki bursztynowy kolor. Wytrawny charakter piwa z delikatnym słodkim akcentem wyczuwalnym na finiszu to efekt wykorzystania chmielu goryczkowego i aromatycznego oraz naturalnego miodu lipowego pochodzącego z okolic Nowego Sącza.

- Piwa miodowe zwykle charakteryzują się bardzo dużą słodyczą. Tworząc nasze piwo, chcieliśmy osiągnąć bardziej zbalansowany smak. Dlatego połączyliśmy intensywną chmielową goryczkę ze słodyczą naturalnego miodu lipowego. W ten sposób powstała unikatowa receptura piwa miodowego o wytrawnym charakterze. Dopełnieniem smaku piwa Książęce Chlebowo Miodowe jest zbożowy aromat, ale w niespotykanym wydaniu. Dzięki słodom karmelowym można w nim wyczuć nuty świeżo pieczonego chleba czy ciastek piernikowych - mówiLeszek Popiołek, główny piwowar Tyskich Browarów Książęcych.

Reklama

Smak i aromat piwa Książęce Chlebowo Miodowe został już doceniony przez ekspertów. Chlebowo Miodowe otrzymało złoty medal w kategorii piw miodowych w prestiżowym konkursie Golden Beer Poland 2014. 

Książęce rytuały


Książęce Chlebowo Miodowe najlepiej będzie smakować schłodzone do temperatury 4-7°C. Piwni sensorycy zalecają serwowanie go w pokalu o wypukłym kształcie w górnej części, dzięki któremu piwo uwolni swój bogaty bukiet aromatów. Po lekkim ogrzaniu szklanki w piwie można wyraźnie wyczuć zapach miodu.

Z Książęcym przy stole


Limitowana edycja Książęce to również niebanalne połączenia kulinarne. Będzie idealnie pasowało do dań z mięs takich jak żeberka, pieczona szynka w przyprawie piernikowej czy stek z polędwicy wołowej. Doskonale podkreśli smak potraw z miodem, szczególnie przystawek. Znawcy kuchni polecają podanie piwa Książęce Chlebowo Miodowe do zapiekanych wędzonych śliwek zawijanych w boczku czy pieczonego sera camembert z orzechami i odrobiną miodu.

Książęce tworzy kolekcję, na którą składają się trzy niebanalne piwa: Czerwony Lager, Ciemne Łagodne i Złote Pszeniczne oraz edycje limitowane, odmienne w zależności od sezonu (Korzenne Aromatyczne, Jasne Ryżowe oraz Burgundowe Trzy Słody).

Książęce Chlebowo Miodowe można kupić w sklepach od 20 października aż do wyczerpania zapasów w butelkach 500 ml w cenie ok. 3,59 PLN.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje