Crazy Chef Cooking: Gruszki w syropie

Sięgając pamięcią do czasów dzieciństwa, dochodzę do wniosku - że moje kulinarne inspiracje miały początek dużo przed tym zanim zostałem wdrożony do gastronomicznego systemu edukacji. Tak, zdecydowanie jednym z pierwszych nieformalnych profesorów była moja babcia, deficyt produktów, pobliskie lasy i sady.

I właśnie "tam" gdzieś w przerwie podwórkowych zabaw ponad 30 wiosen temu, prawdopodobnie dane mi było zakosztować gruszek w syropie - serwowanych wprost ze słoika przez babuszkę. W związku z tym w latach dorosłości  "wyhodowałem" sobie w głowie potrzebę odtworzenia tych wspomnień na talerzu. Uprościłem jednak nieco formę preparowania owoców i tak powstał dzisiejszy przepis którym z chęcią się z wami podzielę.

"Słoik do lamusa"

W 21 wieku, obserwując nasze społeczeństwo dostrzegam, iż w codziennej kuchni cenimy nieco inne wartości niż było to kilka dekad temu. Dziś w kontekście pożądanych przepisów determinujący jest czas, cena oraz dostępność produktów w pobliskim sklepie.

Reklama

Mój przepis na gruszkę w syropie wydaje się wpisywać w aktualne kanony, być niezwykle uniwersalny oczywiście dla sympatyków owoców w tym gatunku. Filozofią tego deseru jest minimalizm, a lata praktyki kulinarnej i gusta moich restauracyjnych gości uświadomiły mi że niekiedy w prostocie tkwi sekret.

Zostawiam was więc z moją propozycją zachęcając do nadania jej w zależności od pory roku innej formy. Ja w zimie udoskonalam przepis gorąca czekoladą, w lecie natomiast z lodami waniliowymi.

Składniki (dla dwóch osób)

- Gruszka, 3 szt

- Cytryna,  0,5szt

- Laska wanilii, 0,5szt

- Cynamon, 2 kory

- Mięta, 3 listki

- Cukier, 4 łyżki

Przygotowanie:

Jeśli zastosujesz się do moich wskazówek - gwarantuje, że pójdzie sprawnie. Przy tym przepisie jakakolwiek kulinarna porażka nie wchodzi w grę. A teraz moja instrukcja krok po kroku:

Gdy posiadasz już składniki z listy przystępujemy do działania. Na wstępie przygotuj miskę z wodą i wciśnij do niej ćwiartkę cytryny. Delikatnie obierz każdą z gruszek, odetnij dół i wydryluj środek. Tak opracowane owoce umieść w misce z cytryna i wodą aby nie ściemniały.

Na dno rozgrzanego rondla wysyp 3 łyżki cukru, skarmelizuj go i dodaj przypalona korę cynamonu oraz laskę wanilii. Gdy cukier w garczku się rozpuścił umieść w nim gruszki łodygą do góry, następnie zalej wodą w której uprzednio odpoczywały. Całość gotuj na małym ogniu ok 20-30 min do miękkości owoców.

Po wyjęciu gruszek, redukujemy zawartość rondla aby uzyskać sos do deseru. Końcowym elementem dla ambitnych jest stworzenie włosów z karmelu do dekoracji. Do tego celu należy użyć patelni i rozpuścić na niej cukier.

Tej misji jednak nie mogę opisać słowami - musisz dokładnie obserwować moje ruchy w filmiku instruktażowym. Gdy wszystkie elementy masz już gotowe, pozostała tylko prezentacja na talerzu.

Mam nadzieję, że do tego celu idealnie sprawdzi się moje zdjęcie które możesz odtworzyć we własnej kuchni. Smacznego!

Jeśli znajdziesz chwilę, podziel się opinią na temat mojego przepisu i napisz na mój Fanpage na Facebooku .

Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło. Do zobaczenia w następnym odcinku!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy