Crazy Chef Cooking: Skrzydełka z miodem i sezamem

Dziś w Crazy Chefie przekąska idealna: na każdą kieszeń, IQ oraz okazję. Pokażę ci jak najlepiej spożytkować 10 zł, połączyć mięso drobiowe z wieprzowym i kilka innych sztuczek. Przy okazji będzie smacznie i szybko! Więc, gdy znudzą ci się kulinarne szlagiery, sięgnij po moją receptę na skrzydełka z miodem i sezamem. To z pewnością jeden z tych przepisów, po których wykonaniu adepci mojej kuchni zaczynają być z siebie dumni. Nie zwlekaj, idź do najbliższego spożywczaka i zaopatrz się w potrzebne produkty.

Przepis poniekąd ukradłem swojej mamie. Już jako chłopiec dostrzegałem jej zmysł organizacji, ekonomii i finezji. Jak widać wymienione wyżej cechy wydają się być ponadczasowe. Dziś dodam do tej puli fakt - że jako konsumenci zaczynamy dostrzegać, że można w zaciszu własnego podwórka jeść tanio ale nie nudno.

Bardzo cieszy mnie fakt, że coraz więcej młodych ludzi - niejako dzięki programom kulinarnym, zamiast zamówić kebaba łapie się za "gary" i zaczyna eksperymenty.

Wracając do mojej mamy, mam nadzieję,  że wybaczy mi drobny tuning jej hitu. No ale na tym koniec gadania, zapraszam do mojej kuchni.

Reklama

Składniki (dla dwóch osób)

- miód, 3 łyżki

- papryka słodka, 1 łyżka

- kurkuma, ½ łyżki

- sezam, 1 łyżka

- sos sojowo - grzybowy, 1 łyżka

- rozmaryn, 2 gałązki

- skrzydełka, 6 szt.

- boczek plastry, 12 szt.

- olej, 2 łyżki

- listki mięty, 6szt.

Przygotowanie

No dobrze, jeśli już jesteś na etapie, gdzie zdobyłeś niezbędne produkty, podwijamy rękawy i zabieramy się za gotowanie! Paprykę, kurkumę, sos sojowo-grzybowy, połowę przygotowanego miodu i 2 łyżki oleju wymieszaj w misie.

Skrzydełka dzielimy na pół, odcinamy "lotkę" i formujemy jak na filmie. Uformowane maczamy w marynacie i zawijamy plastrami boczku. Gdy 1 etap zmagań zakończmy sukcesem, na patelni układamy gałązki rozmarynu, podlewamy olejem i pionowo ustawiamy  skrzydełka.

Całość wstawiamy do rozgrzanego na 160 stopni piekarnika.  Po 20 minutach wyciągamy, smarujmy miodem i optaczamy w sezamie. Kolejno, wkładamy skrzydełka z powrotem do piekarnika - tym razem na 5 min i 200 stopni. Gotowe! Teraz tylko ulubiony sos, ja polecam sweet chilli!

Nie zapomnij także podzielić się ze mną swoimi wrażeniami, napisz do mnie na moim Fanpage na Facebooku . Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło. Smacznego!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy