Crazy Chef Cooking: Spaghetti Carbonara a’la Darek Kuźniak

Spaghetti...zanim napiszę pierwsze słowa - już wiem, że narażam się jak ja to nazywam "gastroheretykom". Obrońcy praw wszelakich, często zaczerpniętych żywcem z Wikipedii zarzucą mi na wstępie niedopuszczalną wręcz obecność śmietany w liście składników. Uprzedzając zaczepki wskazuję więc na tytuł i wtrącenie "a’la Darek Kuźniak". Do wspólnego gotowania zapraszam więc ciekawych mojej wariacji na temat Carbonary i jak zwykle fanów dobrej domowej kuchni!

Zastanawiacie się po co ulepszać coś, co samo w sobie jest dla wielu doskonałe? Czasem nie chodzi wcale o ulepszanie, a jedynie zamianę bądź redukcje niektórych utartych schematów. W swoich przepisach stawiam w dużej mierze na prostotę, a propozycję dań zamieszczanych na moim kanale kulinarnym poddaje osądowi widza. Ready to go?

Składniki (dla dwóch osób)

- makaron 2 pęczki
- parmezan tarty łyżka

- czosnek 1 ząbek

- oliwa 1 łyżka

- boczek plastry 6szt.

- żółtko 1szt

- natka pietruszki 4 gałązki

- śmietana 18% UHT 125ml.

- sól 2 łyżeczki (do wody na makaron)

Reklama

Aby zrobić mój ulubiony makaron potrzebujesz naprawdę niewielu składników. Mam nadzieję, że jesteś głodny bo szykuje się niezła uczta! Jeśli chcesz poznać moje smaki (zaufać moim kulinarnym gustom), wystarczy, że postąpisz zgodnie z instrukcją - o resztę się nie martw.

Na początku rozłóż pergamin i połóż na nim plastry boczku (tak, aby papier przykrywał je po obydwu stronach). Kolejno umieść "zawinięty" boczek pomiędzy dwiema patelniami (jak na moim filmie) i włącz gaz. Takie działanie pozwoli nam pozbyć się z boczku tłuszczu - w zamian zyskamy "chrupkość" chipsa, która idealnie wkomponuje się w nasze danie.

Nie zapominaj o "skwierczących" na wolnym ogniu chipsach z boczku. Dla równowagi i perfekcji, obróć je na drugą stronę (aby tłuszcz wytopił się równomiernie, finalizując odsącz każdy plaster na papierze). Makaron - tym razem, aby uprościć przepis używam "gotowca".

Tu zasada jest jedna: postępuj zgodnie z instrukcją zawarta na opakowaniu które udało ci się nabyć w sklepie. Gdy podzespoły masz gotowe, przygotuj sos. Pokrój czosnek w drobną kostkę, w misce zmieszaj żółtko ze śmietaną i tartym parmezanem (proporcje w opisie składników).

Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę, zeszklij czosnek i wlej zawartość miski, na sam koniec umieść w sosie ugotowany makaron. Całość mieszaj energicznie. A teraz mój ulubiony przed konsumpcją moment, czyli formowanie dania na talerzu. Na porcji makaronu z sosem umieść chipsy z boczku, tarty parmezan i posiekaną natkę pietruszki, całość polej oliwą.

Nie zapomnij także podzielić się ze mną swoimi wrażeniami, napisz do mnie na moim Fanpage na Facebooku . Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy