Fit Kuchnia: Sernik na zimno

Prosty, smaczny i dietetyczny - to przepis na słodki przysmak, który możemy przekąsić nawet późno wieczorem bez wyrzutów sumienia. W kolejnym odcinku cyklu "Fit kuchnia", Jacek Bilczyński wyjaśnia jak przyrządzić sernik na zimno.

Sernik na zimno to coś dla prawdziwych łasuchów. Taki deser można szybko przygotować w zdrowej i niskokalorycznej wersji. Wystarczy zamiast cukru użyć bezkalorycznej stewii, do tego półtłusty twaróg, który zapewni solidną dawkę protein i porcja zdrowego tłuszczu w postaci orzechów włoskich.

Niezaprzeczalnym atutem jest również prostota tego przepisu - poradzą sobie z nim nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej.

Taki sernik znakomicie sprawdzi się w roli przekąski, z powodzeniem można sobie również na niego pozwolić w późnych godzinach wieczornych bez specjalnego ryzyka dodatkowych kilogramów.

Reklama

Sernik na zimno z bakaliami

 
Składniki:

- 150 g półtłustego twarogu

- 75 g greckiego lekkiego jogurtu

- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej

- 8-10 tabletek stewii

- 50-60ml wody

- 2 łyżki rodzynek

- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich

- 2-3 krople aromatu śmietankowego

Przygotowanie:

Ser zmielić w blenderze. Dodać grecki jogurt i ponownie zmielić (czynność tę można powtórzyć kilka razy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy). Dodać orzechy, rodzynki i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać W odrobinie gorącej wody rozpuścić stewię oraz żelatynę. Dodać do masy serowej, wymieszać, a następnie umieścić w foremce. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Kaloryczność (całego sernika): 348 kcal

Białko: 37 g

Tłuszcz: 16 g

Węglowodany: 14 g  

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama