Fit Kuchnia: Soczysta wołowina z warzywami

Pomaga budować mięśnie, dostarcza żelaza i nie kłóci się z naszą dietą. W kolejnym odcinku Fit Kuchni, Jacek Bilczyński podaje przepis na soczystą wołowinę z warzywami.

Wołowina jest mięsem, które może okazać się znakomitym kompanem zdrowej diety. Zawiera dużo kreatyny, która może pomóc budować mięśnie. Do tego solidna dawka żelaza oraz sprzężony kwas linolowy - składniki, których próżno szukać w takiej ilości w drobiu czy wieprzowinie.

Jednak jej przygotowanie często nastręcza wiele problemów, a wystarczy dosłownie kilka minut by zrobić soczystą, aromatyczną i delikatną wołowinę.

Składniki:

- 150 g polędwicy wołowej

- 1 łyżka oleju kokosowego

- 100 g fasoli zielonej

- 100 g fasolki żółtej

Reklama

- 2 łyżeczki oleju z awokado

- 1 marchewka

- 3 -4 pieczarki

- szczypta soli i pieprzu

- ząbek czosnku

- gałązka rozmarynu i koperku

Przygotowanie


Najchudszym i najlepszym jakościowo kawałkiem mięsa będzie polędwica. Powinna mieć grubość około 3 cm. Jeśli na mięsie znajdują się kawałki tłuszczu można je wyciąć. Kolejny krok to pozostawienie mięsa w temperaturze pokojowej na około 30-45 minut, dzięki temu włókna mięśniowe ulegną rozluźnieniu.

Następnie należy rozgrzać patelnię - powinna być bardzo gorąca, warto użyć odrobiny oleju kokosowego ponieważ jego temperatura rozkładu jest wysoka.

Mięso doprawiamy odrobinę solą i smażymy przez około 2,5-3 minut z każdej strony, co minutę obracając i nacierając ząbkiem czosnku (nie nakłuwamy mięsa!). Pod koniec smażenia wrzucamy na patenie odrobinę rozmarynu.

Po usmażeniu doprawiamy pieprzem i pozostawiamy mięso na kilka minut (nie kroimy go i nie nakłuwamy).

W tym czasie blanszujemy warzywa przez kilkakrotne zanurzenie w gorącej wodzie i szybkie ostudzenie w zimnej wodzie. Następnie podsmażamy pieczarki, dodajemy zblanszowane warzywa, doprawiamy ostrą papryką i trzymamy na ogniu przez 1-2 minuty.

Na koniec polewamy olejem z awokado, posypujemy koperkiem i podajemy z ciepłym mięsem. Smacznego!

Kaloryczność: 334 kcal

Białko: 33 g

Tłuszcz: 18 g

Węglowodany: 10 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy