Jak zrobić domowe lody?

Zrobienie dobrych lodów to bardzo prosta sprawa. Nie trzeba być przy tym mistrzem kuchni.

Pierwsze w historii lody powstały w starożytnych Chinach. Prawdopodobnie około 4500 lat temu mieszkańcy Państwa Środka raczyli się przysmakami sporządzonymi ze śniegu, lub drobno zmielonego lodu z dodatkami owoców i miodu.

Podobnie starożytni Grecy jedli "śniegi Olimpu". Była to mieszanka lodu, soków owocowych, wina i miodu. Po drugiej stronie Adriatyku Rzymianie jedli lód z cynamonem, migdałami, czy daktylami.

Od XIV wieku z robienia lodów zasłynęła Wenecja i do dziś Włosi wiodą prym w produkcji tego deseru. Do Polski lody trafiły dzięki elektorom saskim i dziś nie możemy sobie bez nich wyobrazić żadnego lata.

Reklama

Składniki:

300 ml mleka

6 żółtek

2 szklanki słodkiej śmietany

2/3 szklanki cukru pudru

Dodatki opcjonalne: laska wanilii, drobno pokrojone owoce, kakao, bakalie

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko na małym ogniu. W międzyczasie dodajemy do niego cukier i powoli mieszamy. W tej chwili dodajemy ewentualne dodatki smakowe. Całość podgrzewamy ciągle mieszając.

Po zagotowaniu ściągamy z palnika i czekamy aż trochę ostygnie. W osobnej misce ubijamy żółtka i powoli dolewamy mleko.

Wszystko znów przelewamy do garnka, stawiamy na bardzo małym ogniu i zaczynamy podgrzewać wciąż mieszając. Masa musi być na tyle gęsta, żeby zaczęła przywierać do łyżki.

Ściągamy garnek z palnika, przykrywamy i odstawiamy do ponownego ostygnięcia. Kiedy masa mleczno-jajeczna ostygnie dodajemy do niej śmietanki i dokładnie miksujemy. Kiedy masa będzie już jednolita, wkładamy całość do lodówki, żeby dobrze zastygła.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: lody | kuchnia | gotowanie | lato
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy