Królik w sosie z sherry i śmietany

Wykwintna propozycja.

Składniki:


  • jeden sprawiony królik (ok 1,4 kg),
  • 75 g migdałów bez skóry,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g małych pieczarek,
  • pęczek tymianku,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • 500 ml bulionu,
  • 100 ml wytrawnej sherry,
  • 2 listki laurowe,
  • 400 g zielonej fasolki,
  • 1-2 łyżeczki mąki,
  • 100 g śmietany kremówki

Królika podzielić na części. Migdały posiekać. 2 cebule pokroić na duże kawałki, czosnek w plasterki. Tymianek posiekać. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce oleju, wyjąć. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć części królika, doprawić solą i pieprzem, zdjąć.
Na gorącym tłuszczu przesmażyć grzyby, cebulę, migdały, dodać czosnek i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i sherry, włożyć części królika (oprócz grzbietu), boczek i listki laurowe i gotować ok 40 minut pod przykryciem. Po 20 minutach dołożyć części grzbietu.
1 cebulę pokroić w drobną kostkę, łyżkę oleju rozgrzać usmażyć pozostały boczek na chrupko, dodać cebulę i smażyć razem. Dodać fasolkę i 200 ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
1-2 łyżki maki dodać do śmietany i zaciągnąć sos, gotować jedną minutę i doprawić solą i pieprzem. Królika podawać z fasolką dekorować tymiankiem.

Reklama

Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 4070 kJ/972 kca

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: pieczarki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy