Męskie grillowanie: Faszerowany boczek

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

400 gramów boczku pokrojonego w plastry
400 gramów mielonej łopatki wieprzowej
4 ząbki czosnku
2 duże pomidory
3 ostre papryczki drobno zmielone
papryka czerwona - jeden strąk
pieprz, sól, oregano

Przygotowanie:


Mięso mielone dokładnie mieszamy wraz z przyprawami. Formujemy z niego nieduże kulki i owijamy je plastrami boczku. Przygotowane nakłuwamy pojedynczo na bambusową wykałaczkę, a następnie smarujemy odrobiną oliwy z czosnkiem. Kladziemy na średnio rozgrzany ruszt i pieczemy przez około 20 minut cały czas obracając.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy