Męskie grillowanie: Kaczka z rusztu

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie. Dziś proponujemy wam bardzo polskie mięso - kaczkę, którą niestety coraz rzadziej spotykamy na stołach. W naszej wersji jest nieco bardziej orientalna.

Składniki:

1 kg  piersi z kaczki

Marynata:
3  ząbki czosnku
150 ml sosu sojowego
5 łyżek brązowego cukru
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry
mielone goździki, cynamon, zielony pieprz, anyż, koper włoski, świeża kolendra

Przyrządzenie:

W misce wymieszać dokładnie składniki marynaty. Piersi kaczki w płytkim ułożyć w naczyniu i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Następnie należy owinąć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Ideałem byłoby obracanie mięsa, aby dokładnie oblepiła je marynata co pół godziny. Kaczkę należy piec nad gorącymi węglami przez 20-30 minut, odwracając i smarując od czasu do czasu zachowaną marynatą.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy