Męskie grillowanie: Krewetki z pomidorami

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

2 średnie pomidory malinowe
16 krewetek
5 ząbków czosnku
sok z 1 cytryny
Kilka gałązek tymianku, rozmarynu
kilka kropel sosu tabasco
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie:

Krewetki należy oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie marynujemy je w soku z cytryny, tabasco i drobno posiekanym czosnku.

Pomidory kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Przyprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie skropiamy oliwą, układamy kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Tak przygotowane opiekamy na grillu.

Kiedy pomidory będą prawie gotowe, na ruszt wrzucamy zamarynowane krewetki i przez kilka minut opiekany po każdej ze stron. Gotowe krewetki układamy w pomidorowych "miseczkach" obficie skropionych dobrą oliwą. Doskonałym dodatkiem będzie grillowana bagietka przesmarowana ząbkiem czosnku.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy