Męskie grillowanie: Wołowe żeberka w whisky

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

O tym, że alkohol wykorzystywany do przygotowywania potraw wydobywa z nich najlepsze aromaty i poprawia teksturę, wie chyba każdy. Kiedy jednak używamy whiskey z Tennessee dodajemy trunek, który swój wyjątkowy smak czerpie z używanych tylko raz dębowych beczek. Jack leżakuje w nich minimum cztery lata. W tym czasie wnika w drewno, i "wyciąga" z niego bursztynową barwę.

Z kolejnych warstw czerpie naturalne dębowe aromaty i subtelną słodycz karmelizowanego cukru. Później wszystko to może "oddać" potrawom.

Składniki:

2 kg żeberek wołowych
200 ml Jack Daniel’s Tennessee Honey
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek do smarowania podczas pieczenia
pieprz czarny świeżo mielony
sól morska

Przygotowanie:

Żebra należy pociąć na spore kawałki, po czym robimy marynatę. Ściągamy z gałązki rozmaryn, drobno sieczemy i wsypujemy do naczynia. Dodajemy 200 ml Jack Daniel’s Tennessee Honey, 2 łyżki oliwy oraz sól morską i świeżo mielony pieprz, po czym dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Mieszanką nacieramy wszystkie kawałki mięsa, przykrywamy i marynujemy całą noc. Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu. Żebra wołowe potrzebują czasu, aby mięso zmiękło, więc powinny się piec minimum 2-2,5 godziny. Co jakiś czas smarujemy żeberka pozostałą marynatą.

Zbyt duża temperatura i za krótki czas pieczenia spowodują, że mięso będzie twarde. Żeberka można podać z grillowanymi
ziemniakami, również doprawionymi mieszanką oliwy i przypraw.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy