Męskie grillowanie: Żeberka w miodowo-czosnkowej marynacie

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie. 

Pachnące i soczyste żeberka wymagają trochę czasu oraz cierpliwości, ale zdecydowanie warte są włożonego wysiłku. Jest kilka metod stosowanych przed grillowaniem, które spowodują, że nasze żeberka będą miękkie i delikatne. Jedna z nich to marynowanie w zalewie przez kilka godzin. Inną metodą jest zagotowanie żeberek w wodzie. Proces marynowania dodatkowo nadaje im smak i aromat.

Marynata do żeberek może bazować na winie, piwie czy soku jabłkowym. Do podstawowego płynu dodajemy przyprawy smakowe np. miód, czosnek, suszone zioła lub chili. Przed grillowaniem lub pieczeniem możemy żeberka glazurować w gęstych sosach przygotowanych np. z ketchupu, sosu sojowego i miodu. Dziś proponujemy wam żeberka w zalewie miodowo-czosnkowej.

Składniki:

2 kg mięsistych żeberek wieprzowych

Marynata:

5-6 ząbków przeciśniętego czosnku
1,5 łyżki majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu cayenne
3 łyżki miodu
3 łyżki sosu pomidorowego
1 łyżka dowolnej musztardy
150 ml wytrawnego czerwonego wina
100 ml oliwy
ewentualnie 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Składniki marynaty dokładnie mieszamy w dość sporej misce. Żeberka należy pokroić na porcje i umyć. Następnie wrzucamy je do marynaty i dokładnie pokrywamy sosem. Przygotowane mięso odstawiamy na dobę do lodówki, jednak nie zapominamy, żeby co kilka godzin polewać mięso marynatą.

Zamarynowane żeberka układamy na średnio rozgrzanym ruszcie i pieczemy do zbrązowienia, często przewracając. Upieczone żeberka polewamy marynatą i podajemy na stół.


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy