Pomidorowa z naleśnikami

Składniki na 4 porcje: Wywar: 1 udko kurze, 1 pęczek włoszczyzny, 1 szklanka przecieru pomidorowego, 2 puszki pomidorów, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Naleśniki: po 1 szklance mąki pszennej, wody i mleka, 2 jajka. Nadzienie: 10-15 dag sera żółtego, 10 dag serka śmietankowego, 2 łyżki śmietany, po 3 łyżki siekanej natki, bazylii i szczypiorku, sól, pieprz, 3-4 łyżki oleju do smażenia.

Mięso umyć, włożyć do garnka z wodą (1 litr). Dodać obraną, pokrojoną włoszczyznę. Gotować ok. 40 minut. Wywar przecedzić. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem.

Przygotować ciasto naleśnikowe. Odstawić na około pół godziny. Na oleju smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych otworach. Zieleninę drobno posiekać. Wymieszać oba sery, zioła i śmietanę, doprawić.

Naleśniki smarować przygotowaną pastą serowo-ziołową i ciasno zwijać. Następnie każdy pokroić na kawałki i nadziewać na patyczki do szaszłyków. Gorącą zupę rozlać na porcje (najlepiej do miseczek). Dekorować naleśnikami. Podawać.

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: pomidory | zupa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy