Prażubr - niepasteryzowany hołd dla pradawności

Na sklepowych półkach pojawiło się nowe, niepasteryzowane piwo - Prażubr.

Etykiety puszek i butelek opatrzone są wizerunkiem tajemniczego majestatycznego zwierzęcia. Imponujący wygląd oraz długie rogi, kojarzą się z czasami, kiedy na ziemi dominowały pradawne gatunki. Prażubr, bo o nim mowa, to praprzodek żubra białowieskiego. Zamieszkiwał on tereny Polski tysiące lat temu. To właśnie na jego cześć, piwowarzy z Browaru Dojlidy Białystok stworzyli recepturę klasycznego lagera o tej samej nazwie.

Piwo cieszy się wśród Polaków dużą popularnością. Z biegiem lat zmieniają się jednak ich preferencje oraz znajomość rynku piw.

Reklama

Polacy chętnie poszukują nowych, nieznanych dotąd smaków. Często sięgają po piwa alternatywne, które mają lokalny charakter, kojarzą się z tradycją oraz naturalnością. Wybierają produkty wysokiej jakości oraz marki bliskie naszej historii.

Odpowiedzią naz mieniające  się gusta Polaków jest Prażubr, gatunek pradawny, niepasteryzowany. Jest to jasny lager o umiarkowanej chmielowej goryczce, delikatnie gazowany i klarowny. Jego receptura powstała w Browarze Dojlidy Białystok, którego tradycje sięgają 1768 roku.

Gdzie zatem szukać Prażubra? Będzie go można spotkać na plenerowych imprezach i koncertach, wypadach za miasto czy spotkaniach ze znajomymi. Jest dostępny w butelkach zwrotnych oraz puszkach o pojemności 500ml . Zawartość alkoholu wynosi 5%.


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy