W Portugalii - kasztany dobre na wszystko

Jadalne kasztany są przysmakiem na Półwyspie Iberyjskim /123RF/PICSEL
Reklama

Sezon na kasztany trwa w Portugalii. Oprócz tych sprzedawanych z wózków, jako przekąska, zwiększa się gama zastosowania kasztanowca. Przybywa firm wykorzystujących nie tylko owoce tej rośliny, ale również ich skorupki i liście.

Jak mówi lizboński ekonomista Miguel Pinto, z roku na rok w Portugalii przybywa placówek gastronomicznych oferujących nietypowe produkty z kasztanów.

- Wyrabia się z nich m.in. piwo, mąkę, ciastka, a także zupy. Kasztany, uznawane niegdyś za przysmak biedoty, w dalszym ciągu zajmują ważne miejsce w portugalskiej kuchni - wyjaśnił Miguel Pinto.

Portugalski ekspert przypomniał, że kasztany mają silny związek z portugalską tradycją i nie dotyczą tylko kojarzonego z największym ich spożyciem dnia Świętego Marcina, przypadającego 11 listopada. Na jadalnych owocach kasztanowca zarabia się dziś krocie, o czym dobrze wiedzą mieszkańcy północno-wschodniego regionu Tras-os Montes.

Reklama

Tymczasem jak ujawniła Silvia Santos, współwłaścicielka spółki Amalgama, wytwarzającej na bazie kasztanów różnego rodzaju produkty, z surowca tego na terenie Portugalii wytwarzane są wyroby niespożywcze.

- Nasza działalność koncentruje się szczególnie na produkcji mąki z kasztanów, która wykorzystywana jest m.in. do deserów. W ostatnim czasie próbujemy też zagospodarować liście kasztanowca oraz skorupki jego owoców, m.in. do produkcji materiałów tekstylnych - poinformowała Silvia Santos.

Uprawą kasztanowców i zbieraniem ich owoców zajmują się niekiedy całe miasteczka. Prym w tej dziedzinie wiedzie rejon miasta Valpacos, w północnej Portugalii. W usytuowanej tam miejscowości Carrazedo de Montenegro aż 95 proc. rodzin żyje właśnie z kasztanowego biznesu.

"Ksztanowa" łatka przylgnęła do Carrazedo de Montenegro również w związku z organizowaniem tam targów branżowych Castmonte, na których sprzedawane są nie tylko owoce kasztanowca, ale również sprzęt do ich zbierania, cięcia, a także obróbki termicznej.

Imprezy odnoszące się do kasztanów organizowane są również w rolniczym regionie Alentejo, w środkowej części Portugalii. W graniczącym z Hiszpanią mieście Marvao także co roku odbywają się Targi Kasztanów. Szacuje się, że podczas jednej edycji tego trwającej zwykle dwa dni wydarzenia uczestnicy zjadają 6 ton pieczonych kasztanów, popijając około 2 tys. litrów wina.

Z Lizbony Marcin Zatyka

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy