Włosi jedzą to samo od tysięcy lat

Co czwarte klasyczne danie włoskiej kuchni pochodzi w całości lub częściowo z czasów Cesarstwa Rzymskiego - ustalili historycy tradycji kulinarnej Italii. Podkreślają, że mało Włochów wie, że wiele codziennych dań trafia na stoły od ponad 2 tysięcy lat.

Antyczne pochodzenie ma przede wszystkim jedzona codziennie przez miliony Włochów pizza bianca, która zastępuje zwykłe pieczywo i jest jedną z najpopularniejszych obiadowych przekąsek. Jest ona znacznie starsza niż tradycyjna pizza, jaką znamy obecnie. Pizza margherita ma bowiem zaledwie 125 lat.

Płaskie chlebowe placki przypominają podkład do pizzy, ale są znacznie grubsze i upieczone na wyraźny złoty kolor. W środek kawałka wkłada się plastry szynki lub sera i znakomita kanapka gotowa.

W czasach starożytnych pizza bianca znana była pod nazwą Artolaganaus - przypomniał włoski związek rolników Coldiretti.

Reklama

Inny przysmak całego stołecznego regionu Lacjum to porchetta, czyli aromatyzowana bogatym bukietem ziół pieczeń wieprzowa sprzedawana w plastrach na zimno. Słynie z niej głównie podrzymskie miasteczko Ariccia, położone na malowniczym wzgórzu.

To, co nazywane jest obecnie "pieczenią z Ariccii" znane już było w czasach rzymskich jako Porcellum elixum farsilem.

Starożytni Rzymianie rarytasy te popijali oczywiście winem, które niemal zawsze produkowano z dodatkiem aromatów.

Jeśli do trunku dolewano miód, nazywał się on Mulsum. Wino z dodatkiem aromatycznych przypraw nosiło nazwę Conditum.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy