Pracodawcy będą zachwyceni. Przerwa "na kawkę" w pracy może być szkodliwa
Nowe badanie pokazuje, że krótkie przerwy w pracy nie zapobiegają zmęczeniu i nie poprawiają wydajności. Wręcz przeciwnie, mogą prowadzić do szybszego wyczerpania psychicznego. To jak, kawka czy pracujemy dalej?
Jak możemy przeczytać w badaniu opublikowanym na łamach International Journal of Psychophysiology, które z pewnością zainteresuje wielu pracodawców, krótkie przerwy w pracy na kawę, herbatę czy przysłowiowego papieroska ani nie chronią przed uczuciem zmęczenia, ani nie zwiększają wydajności.
Naukowcom udało się to zweryfikować podczas badania symulującego 7-godzinny dzień pracy w środowisku biurowym (z 10-minutowymi przerwami po 50 minutach pracy), do którego zaprosili 18 zdrowych mężczyzn w wieku od 23 do 29 lat.
U wszystkich sprawdzano funkcje poznawcze, motywację, nastrój i aktywność mózgu podczas wykonywania dziewięciu różnych zadań, które obejmowały uwagę, koncentrację, uczenie się i pamięć. Jak się szybko okazało, przerwy w pracy nie tylko nie chroniły przed zmęczeniem i nie poprawiały wydajności, ale i narażały uczestników na wyczerpanie psychiczne.