Żywność wysokoprzetworzona sprawia, że jesteśmy głupsi? Naukowcy potwierdzają spadek funkcji kognitywnych
Z nowych badań wynika, że już dieta oparta w zaledwie 20% o żywność wysokoprzetworzoną negatywnie wpływa na funkcje poznawcze naszego mózgu, czyli m.in. pamięć, mowę, rozwiązywanie problemów czy procesy decyzyjne.
Tak, żywność wysokoprzetworzona jest bardzo wygodna, przez co korzystamy z niej coraz częściej. Zupy, mrożona pizza, paluszki rybne, hamburgery i inne dania, które wystarczy tylko podgrzać, by po kilku chwilach cieszyć się ciepłym posiłkiem czy też słodkie i słone przekąski, idealne do seansu z Netflixem, regularnie lądują w naszych żołądkach, chociaż od dawna wiemy, że nie są dobre dla naszego zdrowia. Dziś dowiadujemy się jednak, że zwiększone ryzyko otyłości, cukrzycy, nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów to nie wszystko, bo do "listy grozy" należy też dopisać negatywny wpływ na zdolności poznawcze mózgu.
Czy można więc uznać, że spożywanie wysokoprzetworzonego jedzenia sprawia, że jesteśmy... głupsi? To bardzo drastyczne określenie, ale nie da się ukryć, że chodzi o spadek zdolności kognitywnych, w tym w obszarach mózgu odpowiedzialnych za funkcje wykonawcze. To zestaw zdolności, dzięki którym poznajemy rzeczywistość, przyswajamy wiedzę, przetwarzamy ją, a także wcielamy w życie, np. podejmując decyzje. I choć spadek zdolności poznawczych następuje też naturalnie z wiekiem, to według nowych badań osoby spożywające żywność wysokoprzetworzoną przyspieszają jego tempo i tym samym fundują sobie błyskawiczne starzenie się mózgu.