Co jest dobre dla wina

Efekt cieplarniany, obserwowany z coraz większym niepokojem na całym świecie, okazuje się korzystny dla winiarzy - do takiego wniosku doszli naukowcy Instytutu Rolnictwa Uniwersytetu Florencji.

Ich badania wykazały, że za sprawą postępującego globalnego ocieplenia słynne włoskie wina - m. in. brunello, chianti i montepulciano - miały w minionej dekadzie wyjątkowo dobre roczniki.

Zwłaszcza ekskluzywne Brunello di Montalcino - szlachetne czerwone wino z winogron szczepu Sangiovese, uprawianych w rejonie miasteczka Montalcino w Toskanii, skorzystało w ostatnich latach na efekcie cieplarnianym - donosi "La Stampa" omawiając wyniki badań.

Gazeta ostrzega jednak, że może to być łabędzi śpiew włoskich win. Na dłuższą metę ocieplenie w połączeniu z malejącymi opadami deszczu grozi spustoszeniem słynnych włoskich winnic.

Reklama

Z tych samych przyczyn następuje spektakularna poprawa jakości win z chłodniejszych krajów, leżących dalej na północ niż Włochy. "La Stampa" pisze, że winiarze przewidują już "angielskie Prosecco, szwedzkie Pinot i niemieckie Barolo".

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: wino
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama