Alkohol i kawa staną się jednością

Drinki alkoholowe o smaku bądź aromacie kawy nie są niczym nowym, ale naukowcy w końcu znaleźli sposób, aby połączyć źródła kofeiny i "procentów" w jeden napój!

Sztuka ta udała się uczonym z uniwersytetu Minho w Portugalii. Ze zużytych ziaren kawowca udało im się uwarzyć napój alkoholowy, który zachował smak "małej czarnej", która budzi codziennie miliony osób na całym świecie.

Kawowy napój alkoholowy został pozytywnie oceniony przez składającą się z ośmiu ekspertów komisję. Ta do spółki z jego twórcami doszła do wniosku, że ich dzieło z wiekiem, podobnie jak wino, będzie stawać się coraz lepsze.

Sam proces powstawania tego alkoholu nie różni się zbytnio od warzenia piwa.

Reklama

Naukowcy osuszyli ziarna kawowca (konieczne było przetrzymywanie ich w temperaturze ok. 160 stopni Celsjusza), następnie zanurzyli je w wodzie, by później oddzielić je od cieczy.

Później, do tej ostatniej dodano drożdże oraz cukier i rozpoczęto proces fermentacji. Finalny produkt okazał się być aż 40 procentowym alkoholem, podobnie jak wódka.

Niestety, o ile sam produkt portugalskich uczonych ma szanse, i to całkiem spore, by trafić do produkcji, tak raczej nie zastąpimy nim porannego espresso.

Dlaczego? W procesie jego produkcji niszczona jest zawarta w ziarnach kofeina - stymulant, który sprawia, że kawa nas pobudza i wspomaga naszą koncentrację.

Chcielibyście spróbować takiej "kawy"?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa | alkohol
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy