Francuskie winnice. Historia 8 miliardów butelek

Uprawa winorośli na terenach dzisiejszej Francji sięga jeszcze czasów greckich osadników, którzy około 600 r. p.n.e. przywieźli pierwsze krzewy winne na południowe wybrzeże kraju. Do dziś Francja kojarzy się głównie z winami i serami.

Po założeniu przez Rzymian portu w Narbonie (dzisiejsza Langwedocja) wino i winorośl podróżowały dwoma szlakami w głąb Francji: wzdłuż Garonny do Bordeaux i wzdłuż Rodanu na północny wschód. Winiarstwo dotarło dzięki temu daleko na północ - do Doliny Loary i do Szampanii.

W średniowieczu głównymi ośrodkami winiarskimi były klasztory, zwłaszcza cysterskie i benedyktyńskie. Gdy Bordeaux dostało się w ręce Plantagenetów, tamtejsze wina trafiły na rynek angielski. Kryzys przyszedł w drugiej połowie XIX w. wraz z plagą filoksery - przywleczonej z Ameryki Północnej mszycy, która dziesiątkowała francuskie winnice. Wojny światowe i kryzys ekonomiczny nie pomagały winiarzom w pierwszej połowie XX w.

Reklama

W latach 1930. zaczęto wprowadzać system zastrzeżonych nazw pochodzenia (AOC) dla poszczególnych regionów i win. Odbudowany po II wojnie światowej przemysł winiarski nabrał rozpędu. Gdy w latach 1980. do głosu doszło nowe pokolenie winiarzy, coraz większą wagę zaczęto przywiązywać do jakości win.

Produkcja i style win

Każdego roku produkuje się we Francji ok. 7-8 miliardów butelek wina w regionach o tak odmiennym charakterze, jak zimna, dżdżysta Szampania i gorąca, ciesząca się śródziemnomorskim słońcem Langwedocja.

Dzięki szerokiej gamie autochtonicznych szczepów powstają tu wszystkie typy win. Pośród czerwonych znajdziemy młodziutkie gamay (Beaujolais), które wypija się w kilka tygodni po zbiorach, subtelne i eleganckie pinot noir z Burgundii, dostojne kupaże z Bordeaux mogące przetrwać w piwnicy dekady i tęgie, gorące syrah z południa kraju.

Wśród białych mamy lekkie, kwasowe muscadety z Doliny Loary, dojrzewające w beczkach burgundy z odmiany chardonnay, gamę win alzackich bliskich niemieckiej tradycji winiarskiej, wreszcie solidne kupaże sauvignon i sémilion
z Bordeaux.

We Francji powstają najsłynniejsze wina musujące świata, czyli szampany, najbardziej znane wina różowe z Prowansji oraz wina słodkie we wszystkich typach: od przypominających tokaje wina z Sauternes, Alzacji i Doliny Loary, przez wzmacniane muszkaty
z południa, po ciężkie, nieśmiertelne, słodkie wina czerwone Roussillon.

Koncept terroir


Słowo terroir, które na polski moglibyśmy przetłumaczyć jako "siedlisko", robi dziś karierę na całym świecie, ale korzenie ma zdecydowanie francuskie.

Oznacza sumę czynników mających wpływ na ostateczny charakter wina, a więc: klimat regionu i mikroklimat
danej winnicy, dalej - jej topografię (wysokość nad poziomem morza, ekspozycję, nachylenie), rodzaj gleb, bliskość morza lub innych zbiorników wodnych... Winiarze, którym koncept terroir jest bliski, starają się tak robić swoje wina, by jak najbardziej oddać charakter siedliska, z którego pochodzą winogrona.

W kolejnych odcinkach będziemy przybliżać najpopularniejsze regiony, skąd pochodzą francuskie wina.

Materiały prasowe sieci Biedronka

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: wino
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy