Grillowanie może być groźne

Grillownie może być przyczyną nowotworów - ostrzegają niemieccy naukowcy. Jak wykazały badania, węgiel drzewny produkuje substancje, które mogą doprowadzić do powstania komórek rakowych.

Nie oznacza to jednak, że z grillowania trzeba całkowicie zrezygnować. Są sposoby na to, by pieczenie kiełbasek i mięsa było bezpieczne.

Z pieczeniem na grillu powinniśmy odczekać co najmniej 45 minut po rozpaleniu, ponieważ węgiel drzewny mu się dobrze nagrzać. Dopiero po tym czasie zamienia się w popiół i nie produkuje substancji, które są dla naszego organizmu rakotwórcze.

Należy też pamiętać o tym, że mięsa nie wolno układać bezpośrednio na grillu. Najlepiej piec na folii aluminiowej, która chroni przed rakotwórczymi substancjami powstałymi podczas spalania węgla.

Reklama
RMF
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy