O złotym napoju i jego złotych czasach

Myli się ten, kto sądzi, że dziś w Polsce pije się dużo piwa. Dzienne spożycie tego trunku w XVIII wieku to jedna, dwie kwarty dziennie, czyli 1 do 2,3 litra.

Piwo od setek lat cieszyło się popularnością. W upalne dni spożywane było jako napój orzeźwiający, zimą jako rozgrzewający grzaniec. Pisał o nim Jan Długosz, pili go chłopi i szlachta.

Trzeba jednak zaznaczyć, że piwo minionych wieków było słabsze niż dzisiejsze. Piekarz pił przeciętnie trzy kwarty dziennie, ogrodnik pracujący w upale cztery kwarty, a sam piwowar sześć, czyli około 6,5 litra dziennie!

Ceny piwa w XVII wieku kształtowały się również interesująco. Rębacz węgla w kopalni zarabiał rocznie około 100 talarów, kura kosztowała 1 grosz, za krowę trzeba było zapłacić 54 grosze, a za beczkę piwa 18 groszy.

Reklama

Nie na języku, a w języku...

"Piwo" pochodzi od czasownika "pić". Piwo, czyli coś do picia - tak Aleksander Brückner tłumaczy znaczenie tego słowa. Piwo gości nie tylko na stołach, w pubach i w kuflach, ale też w języku polskim. I to w różnych powiedzeniach, z piwem zupełnie niezwiązanych.

"Dać napiwek" to dać drobne na piwo - określenie to znaczy dodatkową zapłatę za obsługę w restauracji. "Nawarzyć piwa sobie lub komuś" to narobić kłopotu i przykrości. "Pić piwo, które się nawarzyło" to ponosić konsekwencje własnego postępowania. "Małe piwo" to coś łatwego, prostego do załatwienia.

Birofile, czyli pasjonaci piwa

Dziś jednym wystarcza konsumpcja, inni - pasjonaci birofile - gromadzą wszystko, co wiąże się z piwem. Zbierają kufle, puchary, szklanki, nalewaki, etykiety, reklamy, beczki, a nawet skrzynie. Jednym z najchętniej gromadzonych piwnych akcesoriów są podstawki pod piwo. Wynalazł je i opatentował Robert Sputh z Drezna w 1892 roku. Celem tego wynalazku była ochrona stołu przed zniszczeniem. Ciężkie i wiecznie mokre kufle nie służyły drewnianym blatom. Po latach podstawki stały się ozdobą i miejscem na reklamę. Naczynia też są celem birofilów. Dawniej pito piwo z drewnianych antałków, potem używano naczyń z gliny, miedzi i cyny, w końcu poprzestano na szkle.

Piwo poproszę...

Mało kto wie, że różnica między porterem a jasnym lagerem bierze się z metody fermentowania piwa. Pod określeniem - dolna i górna fermentacja - kryją się znane rodzaje piwa jak porter, ale, lager czy pils. A cała tajemnica tkwi w rodzaju użytych drożdży.

Metodą górnej fermentacji wytwarza się alestout - bardzo ciemne piwo o ciężkim, słodko-gorzkim smaku, którego najsłynniejszym przedstawicielem jest Guinness. Ale to ciemnobrązowe lub jasnobrązowe piwo o bardzo gorzkim lub słodkawym smaku, bitter to tradycyjne piwo angielskich pubów o kolorze ciemnobursztynowym i gorzkim smaku. Porter to mieszanka ale, bittera i alestouta z dodatkiem spirytusu i korzeni. Niespotykane w Polsce piwo czerwone (popularne w Belgii, Australii i Francji) to słodkie piwo. Jasne, musujące i aromatyczne to pszeniczny Pilsner Urquellweizen.

Innym rodzajem piwa są te wytwarzane metodą dolnej fermentacji, jak pils, tradycyjne piwo o ostrym smaku i jasnobursztynowej barwie. Nazwa pochodzi od miasta, w którym po raz pierwszy rozpoczęto stosowanie tej metody - czeskiego Pilzna. Lager to piwo z dodatkiem cukru, słodu pszenicznego i kukurydzianego, słabsze i jaśniejsze niż pils. Typowy przykład to amerykański Budweiser.

Pytania i odpowiedzi

• Zastanawiacie się kim jest ów piwowar, który wypijał tyle piwa? Piwowar to osoba odpowiedzialna za proces produkcji piwa, czyli za działy warzelni, fermentowni, leżakowni, filtracji i stabilizacji piwa. Jest najważniejszą osobą w browarze.

• Osławiony mięsień piwny bierze się - jak sądzimy - z nadmiaru wypitego piwa. Czy rzeczywiście piwo tuczy? Ile kalorii ma jedna butelka piwa? 1 litr piwa o zawartości ekstraktu 12 proc. ma kaloryczność ok. 470 kilokalorii. Dla porównania kaloryczność 1 litra soku owocowego wynosi ok. 460 kcal a mleka pełnotłustego 650 kcal.

• Czy piwo jest zdrowe? Czy są w nim witaminy? Piwo zawiera dużo witamin. 1 litr piwa zawiera 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit. B. Z innych witamin należy wymienić - PP, kwas foliowy, wit. H, amid kwasu nikotynowego, wit. C. Piwo dobrze służy nerkom.

• Jak podawać piwo? Do jakiej temperatury należy je chłodzić? Piwo podaje się w temperaturze 8 - 12 stopni C - im ciemniejsze piwo tym może być cieplejsze. Nie poleca się schładzania piwa poniżej 6 - 7 stopni.

Dziękujemy Kompanii Piwowarskiej w Tychach za pomoc w realizacji materiału.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: piwo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy