Na co warto zwrócić uwagę kupując ryby

Najlepsze dla naszego zdrowia jest kupowanie świeżych, a nie mrożonych ryb. Jednak nie zawsze mamy taką możliwość. Na co zwrócić uwagę przy zakupie ryb?

- Przede wszystkim należy obejrzeć skrzela - muszą być różowe. Jeśli są szare, to nie kupujmy takiej ryby. Nie bójmy się spojrzeć rybie w oczy - powinny być przejrzyste. Następnie powąchajmy ją. Wybierajmy tylko te dobre jakościowo, np. łososia albo dorsza. Unikajmy za to pangi i mintaja - mówi Sebastian Ruta, kucharz z "Five Restaurant".

Jeśli to tylko możliwe kupujmy ryby świeże, a nie mrożone. Po rozmrożeniu, gdy roztopi się gruba warstwa lodu, okazuje się, że ryby jest znacznie mniej, niż kupowaliśmy. Poza tym nigdy nie mamy pewności, czy wcześniej nie uległy rozmrożeniu i ponownemu zamrożeniu, co jest niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Reklama

Sprawdzajmy świeżość nie tylko ryb surowych, ale i wędzonych. Zwracajmy uwagę na wygląd i zapach. Skóra ryb wędzonych nie powinna się lepić, tylko błyszczeć i lśnić. Skóry nie jemy, gdyż jest przesiąknięta dymem i substancjami smolistymi. Samo mięso ryby powinno być soczyste, mimo iż wydawałoby się, że proces wędzenia nieco je wysusza.

Jeszcze jedna ważna rzecz - rozmiar ryby ma znaczenie, tzn. lepiej kupić dwie małe wędzone makrele niż jedną dużą. Mniejsza ryba zapewne krócej żyła, więc jest młodsza, przez co automatycznie powinna być bardziej świeża i powinna zawierać mniej szkodliwych substancji. Wędzona ryba powinna pachnieć dymem, a nie kwasem. Różnego rodzaju plamki na mięsie takiej ryby to pleśń.

- Aby na dłużej cieszyć się świeżością wędzonej ryby, przechowujmy ją zawiniętą w pergamin - radzi kucharz.

Unikajmy ryb przetworzonych. Nigdy nie mamy stuprocentowej pewności, co tak naprawdę znajduje się w konserwie rybnej. Czytając etykietę możemy się przekonać ile tak naprawdę jest "ryby w rybie". Zdrowiej będzie kupić kawałek świeżej ryby u zaufanego sprzedawcy i doprawić ją wedle własnego gustu w domu.

Unikniemy w ten sposób niezdrowych konserwantów i polepszaczy oraz nadmiaru soli i tłuszczów roślinnych, których producenci nam nie żałują. Poza tym ten proces obróbki ryb pozbawia ich wielu wartości odżywczych, cennych kwasów tłuszczowych i witamin.

Świeże ryby najlepiej kupować w sprawdzonych i zaufanych sklepach rybnych. To samo tyczy się całych ryb jak i filetów. Możemy podpytać, kiedy jest dostawa. Wtedy trafimy na świeży produkt. Unikajmy kupowania ryb w marketach. Nauczmy się też kupować ryby sezonowe. I naturalnie przed przyrządzeniem przez nas ryby - umyjmy ją. Ten proces dodatkowo ją "odświeży".

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy